Ademhaling Bobath therapie Dry needling
     
     
Endermologie Lymfedrainage Manuele therapie
     
     
Psychomotoriek Shockwave Sportkinesitherapie
 
   
     
     
     
     
 
Ademhaling (ipv)    
  Het doel van ademhalingskinesitherapie is de longen van voornamelijk kinderen, zo snel mogelijk slijmvrij te krijgen, elke belemmering van een normale ademhaling ongedaan te maken, een normaal ademhalingspatroon na te streven en de ademhaling onder controle te houden.

De technieken die we gebruiken zijn IPV, flutter en PEP, autogene drainage en ademhalingsoefeningen.

Doelgroep zijn voornamelijk baby’s en kinderen maar ook volwassenen met pneumonie (luchtweginfecties), bronchitis, muco, astma, pre- en postoperatieve zorgen bij een thoraxoperatie, obstructieve of restrictieve longaandoeningen, afwijkingen van de luchtwegen en hyperventilatie.
 
 
 
   
     
     
 
Bobath therapie    
  Bobath therapie of neuro-developmental treatment (NDT) is een behandeling waarbij we bij baby’s en kinderen proberen mijlpalen te bereiken, de kwaliteit van het bewegen te verbeteren en nieuwe vaardigheden aan te leren.

Doelpubliek van bobath therapie zijn kinderen met:
- een vertraagde, disharmonische of afwijkende motorische ontwikkeling. Met andere woorden kinderen die niet kunnen rollen, zitten, staan, stappen, maar ook de zogenaamde ‘poepschuivers’ en ‘tenenlopers’,…
- neurologische en neuromotorische problemen. Kinderen met tonusproblemen (spasticiteit of hypertonie, hypotonie, dystonie,…) al dan niet gepaard gaand met een hersenverlamming of cerebrale parese (CP).
 
     
   
     
     
 
Dry needling    
  Bij dry needling behandelen we klachten die veroorzaakt worden door een minder of slecht functionieren van spieren.

We maken gebruik van dunne, buigbare acupunctuurnaalden. Nadat we nagegaan zijn welke spieren verkeerd werken, behandelen we die met specifieke technieken (dry needling, warmte, stretching, compressie). De triggerpunten worden aangeprikt, wat vaak een contractie (twitch, voelbaar als een klein schokje) veroorzaakt. Deze twitches zorgen ervoor dat de spier zich ‘ontlaadt’ van zijn spanning. Soms is dit onmiddellijk voelbaar, maar soms volgt er eerst een periode van spierstijfheid.
 
 
 
   
     
     
 
Endermologie    
  Endermologie is een behandelingsmethode voor de huid en het onderhuids bindweefsel, waarbij we een toestel gebruiken dat de huid omhoog zuigt en op- en afrolt. Deze massagetechniek zorgt voor een intensieve doorbloeding van de huid en de onderliggende bindweefsels. De bloed- en lymfecirculatie wordt extra gestimuleerd, zodat zuurstoftoevoer en afvoer van afvalstoffen sneller gebeurt. Ook de vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt hierdoor verhoogd met een soepeler, steviger, gladdere en gezondere huid als resultaat.

Deze behandeling is nuttig bij sinaasappelhuid (cellulitis), vetophopingen die "vast" zitten, en de voor- en nazorg bij liposuctie in een kliniek.
 
 

 
   
     
     
 
Lymfedrainage    
  Lymfedrainage is een behandeling waarbij overtollig lymfevocht wordt afgevoerd, als het lichaam dit zelf niet kan. Dit gebeurt door een zachte massagetechniek (ad modum Vodder). Het lymfestelsel is, naast het bloedvatenstelsel, een ander vatenstelsel, dat ervoor zorgt dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden, en goede stoffen in de bloedbanen terecht komen. Ze komen overal in het lichaam voor.

Deze behandeling -die pijnloos is!- zorgt ervoor dat de vochtdoorstroming bevorderd wordt, de immuniteit verhoogd, stress verlaagd en het hormonale stelsel geoptimaliseerd wordt.

Lymfedrainage wordt toegepast bij zichtbaar en onzichtbaar oedeem door ziekte, stress of een ongeval. Bij veneuze aandoeningen, kan deze drainage aangevuld worden met pressotherapie.
 
 
 
   
     
     
 
Manuele therapie    
  Manuele therapie richt zich voornamelijk op het preventief en curatief behandelen van aandoeningen van het zenuw- en bewegingsstelsel. Manuele therapie is een efficiënte en geschikte therapie voor iedereen en voor elke leeftijd. De effecten hiervan zijn vaak direct na de behandeling merkbaar. Gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Door middel van intensieve behandeling worden functie- en bewegingsstoornissen in wervelkolom, bekken en perifere gewrichten verholpen. De manuele behandelingstechnieken omvatten onder andere mobilisaties, oscillaties en zachte harmoniserende technieken, manipulaties van de gewrichten, neurogene mobilisaties, stretchingtechnieken, diepe dwarse fricties, medische oefentherapie en trainingstherapie.
 
 
 
   
     
     
 
Psychomotoriek    
  Psychomotoriek is de wisselwerking tussen het denken (psyche), het bewegen (motoriek) en het gevoel/de emotie.

Het doel van psychomotorische therapie is het optimaliseren van enkele basisvaardigheden aan de hand van spel en beweging.
Tot deze basisvaardigheden behoren:
- grove en fijne motorische vaardigheden (coördinatie, evenwicht)
- kennis van het lichaamsschema (lateralisatie, links-rechts)
- oriëntatie en structuur van tijd en ruimte
- schrijfmotoriek

Voor aanvang van de therapie worden een aantal standaardtests afgenomen. Aan de hand van die testjes bepalen we de doelstellingen voor de therapie: op welke vaardigheden gaan we oefenen?

In onze praktijk helpen we via psychomotoriek kinderen met:
- psychomotorische ontwikkelingsachterstand
- DCD
- schrijfmotorische problemen
- lateralisatie / links-rechts problemen
- visuo-motorische en visueel-perceptuele problemen
 
 
 
   
     
     
 
Shockwavetherapie    
  Deze therapie richt zich op chronische letsels aan het bewegingsstelsel. Het is een behandelingsvorm waarbij we mechanische prikkels aanbrengen via de huid, om zich zo naar het aangedane weefsel te verspreiden.

De mechanische impuls bestaat uit een radiale schokgolf, waarvan druk en frequentie kunnen aangepast worden. De schokgolven bevorderen het natuurlijke genezingsproces door de stofwisseling en de bloedsomloop te optimaliseren.

Extra corporal shockwave therapy (ESWT) is één van de meest innoverende ontwikkelingen in de behandeling van hardnekkige pijnklachten. Het shockwave-apparaat wekt hoogenergetische impulsen op die zich waaiervormig - via de huid - in het aangdane weefsel verspreiden.

Heeft u last van een tennis- of golfelleboog, jumpers knee of kniepeesontsteking, achillespeesontsteking of hielspoor? Dan is shockwave therapie iets voor u.
 
 
 
   
     
     
 
Sportkinesitherapie    
  Dit is een specialisatie binnen de kinesitherapie die een actieve revalidatie van sportletsels beoogt. En dit voor zowel recreatieve als competitieve sporters.

Typische voorbeelden zijn enkelverstuikingen, spier- en peesletsels (scheur, verrekking of contractuur), voorste kruisbandletsels, meniscusletsels, instabiliteitsklachten, achillespeesklachten, overbelastingsletsels, kraakbeenlijden… De sportkinesitherapie heeft hierbij vooral aandacht voor het sportspecifieke karakter van de revalidatie met het oog op een optimale sporthervatting.

Blessurepreventie (‘beter voorkomen dan genezen’) is een belangrijk onderdeel van sportkinesitherapie. Core stability, bekkencontrole, proprioceptie, spierversterkende oefeningen, flexibiliteit, recuperatietraining, voeding en rust zijn onderdelen waar de sporter wekelijks of zelfs dagelijks tijd aan moeten besteden om blessures te voorkomen.
 
   
 
     
     
     
     
     
     
     

       

     
 


kinepraktijk meireleire
gasmeterstraat 41
9100 sint-niklaas

tel:
mail: info@kinepraktijkmeireleire.be